WARSZTATOWNIA

Według definicji Wikipedii rękodzieło to wyrób wytworzony w sposób nieprzemysłowy, posiadający walory artystyczne, najczęściej zawierający motywy typowe dla kultury, w której powstał. Kiedyś rękodzieło faktycznie kojarzone było z wyrobem ludowym. Teraz jego znaczenie jest znacznie szersze – kojarzy się raczej z domową produkcją na niewielką skalę dowolnych wyrobów. Dla wielu osób – szczególnie kobiet – handmade stał się pracą, sposobem na uruchomienie własnej firmy i pracę zarobkową.

Fundacja Tadam zajmuje się promocją rękodzieła w rejonie Płocka i okolic. W ramach projektu „Warsztatownia” prowadzimy hobbystyczne i zawodowe kursy technik rękodzielniczych i rzemieślniczych. Organizujemy warsztaty mające na celu naukę od podstaw oraz rozwijanie umiejętności.

W naszej przestrzeni posiadamy świetnie wyposażony warsztat, który umożliwia nam przeprowadzenie warsztatów z zakresu:

• kursy szycia na maszynie na różnych poziomach zaawansowania
  • kursy makramy
  • kursy robótek ręcznych (szydełko, dzierganie na drutach, haft, filcowanie itp)

Do współpracy zapraszamy także przedstawicieli innych technik (np. plastyków, tapicerów itp) i udostępniamy im przestrzeń warsztatową .

Kursy w ramach projektu „Warsztatownia” organizowane są przez firmy zewnętrze i mogą być płatne. Fundacja jedynie udostępnia swoją przestrzeń innym organizatorom.