DARCIE PIERZA

Do połowy lat 70. XX wieku w długie zimowe wieczory kobiety na wsiach gromadziły się w izbach, razem wykonywały prace ręczne, na które brakowało czasu latem. Te spotkania były formą integracji, zacieśniania więzów a przede wszystkim sposobem na zabicie nudy.

Jednym z najbardziej znanych spotkań było „darcie pierza”. W jednej chacie gromadziło się  nieraz kilkanaście kobiet i dziewcząt i przez kolejne wieczory „darły” lub „skubały” pierze na poduchy i pierzyny. Wieczory spędzano także na wspólnym haftowaniu obrusów, przędzeniu, tkaniu płótna. Kobiety wspólnie pracowały, śpiewały i plotkowały. Zwyczaj co prawda zanikł, ale w wielu miejscowościach wiejskich spotykają się Koła Gospodyń Wiejskich i praktykują wspólne kobiece wieczory.

Darcie pierza – pokaz w szkolnej Izbie Regionalnej w Kamedułach (źródło: Wikipedia)

Co robimy?

Inicjatywa „DARCIE PIERZA” jest skierowana do mieszkańców Płocka i okolic, do osób w różnym wieku oraz płci, ze szczególnym naciskiem na kobiety. W ramach inicjatywy organizujemy cykliczne spotkania, których celem jest wspólne spędzanie czasu przy wykonywaniu prac ręcznych, na wzór dawnych kobiecych spotkań.

Tematyka spotkań:

• szycie ręczne – wspólne naprawianie odzieży, cerowanie, przyszywanie guzików itp.
  • szycie na maszynie – możliwość skorzystania z parku maszyn fundacji w celu wykonania własnych poprawek krawieckich
  • recykling ubrań – przerabianie odzieży połączone z wymianą ubrań
  • tradycyjne ludowe „motanki” czyli lalki ze skrawków
  • patchwork – wspólne dzieło w celach charytatywnych

Dlaczego?

Rękodzieło ma bardzo ważną zaletę. Wszelkie prace ręczne pomagają się zrelaksować, uspokajają, działają antystresowo, oczyszczają umysł a nawet pomagają w walce z depresją. Są idealną odskocznią od pracy, od stresującego trybu życia, szczególnie dla osób przepracowanych umysłowo, przestymulowanych, borykających się z problemami emocjonalnymi.

2 odpowiedzi na “DARCIE PIERZA”