Inicjatywa: MŁODZIEŻOWA LIGA

Obecne czasy to bardzo trudny czas dla młodzieży: wiele nastolatków boryka się z problemem odrzucenia, osamotnienia, depresji, braku poczucia własnej wartości. Wychodząc na przeciw tym problemom fundacja tworzy programy dedykowane nastolatkom : warsztaty integracyjne. To zajęcia dla wszystkich, niezależnie od zainteresowań, wyglądu czy też przekonań. Dzięki spotkaniom dzieci mogą znaleźć nowych znajomych, nowe zainteresowania i poczuć się członkiem grupy.

DZIAŁANIA FUNDACJI W RAMACH TEJ INICJATYWY:

Co robimy?

Dajemy możliwość do spotkań dzieciom w różnym wieku, tworzymy im przestrzeń do poszukiwania nowych zainteresowań, odnajdowania pasji ale także do poszerzania horyzontów, do rozwoju, odnajdowania nowych dróg. Chcemy aby młodzież miała możliwość złapania oddechu od nauki, żeby mogła poznawać inne niż znane ze szkoły obszary.

Tworzone w ramach tej inicjatywy wydarzenia kierujemy do dzieci i młodzieży (w wieku powyżej 8 lat). W ramach projektu organizujemy:

• grupowe warsztaty rozwojowe prowadzone przez specjalistów i terapeutów,
  • grupowe spotkania z doradcami (ds. zdrowia, urody, wizerunku, itp) ,
  • spotkania z technikami rękodzielniczymi (np. szycie na maszynie, decoupage, makrama, robienie biżuterii itp.)
  • koła zainteresowań (np. dziennikarskie, miłośników mangi, pasjonatów gier planszowych, origami, itp)
  • Bullet journal, scrapbooking, kolaże
  • Bądź minimalistą – wymień się! (zabawkami, książkami, akcesoriami, itp)
  • Mam nietypowe hobby – spotkania dla pasjonatów z różnych, nawet najdziwniejszych dziedzin.

Dlaczego?

Chcemy odciągnąć dzieci i młodzież od spędzania czasu przed komputerem i telefonem. Szczególną uwagę zwracamy na dzieci wycofane, posiadające nietypowe pasje, którymi nie mają się z kim dzielić. Chcemy także wspierać młodych ludzi w poszukiwaniu nowych dróg, w zdobywaniu nowych umiejętności i pasji, w poszerzaniu horyzontów.

Nasze cele statutowe w ramach tej inicjatywy:

1. Rozwijanie kreatywności, pasji, talentów u dzieci, młodzieży oraz osób dorosłych
2. Promocja twórczego, kreatywnego sposobu spędzania czasu
3. Organizacja wypoczynku dzieci i młodzieży.
4. Przeciwdziałanie wykluczeniom społecznym
5. Wyrównywanie szans osób z grup słabszych lub zagrożonych społecznym wykluczeniem (m. in. niepełnosprawnych, dzieci i młodzieży ze środowisk patologicznych lub terenów zaniedbanych  społecznie, kulturowo).